12. август 2014.

Ukrasite svoju futrolu za naočare dekupaž tehnikom

Dragi moji, i u ovom postu vam predstavljam dekupaž tehniku. I dalje nisam toliko stručna u tome jer nisam vežbala ali želim da vam pokažem šta sam napravila i dam vam ideju kako i vi možete ukrasiti bilo koji objekat dekupaž tehnikom. O toj tehnici mnogo je korisnih saveta i uputststava koje možete naći širom interneta tako da neću previše detaljisati o samoj proceduri.

Ovu futrolu sam ranije koristila za naočare i ponekad za fotografisanje nakita na njoj. Vremenom mi je dosadila. Salveta kojom ću ukrasiti futrolu mi se mnogo svidela i čim sam je ugledala odmah sam je zamislila na futroli.


Na slici iznad vidite kako je nekada izgledala i na njoj mini fotografije i privezak sa istom koju sam pravila specijalno po porudžbini. Više sličnih primera možete videti na sledećim linkovima:

1. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.356626421090976.90743.226140290806257&type=3
2. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.356626974424254.90744.226140290806257&type=3
3. http://mindjuse-unikati.blogspot.com/p/nakit-sa-posvetom.html

 Procedura:

1. Pronađite svoju staru ili kupite novu futrolu za naočare. Dobro je očistite. Ako kupujete novu najbolje kupite čisto belu ili bež da ne biste morali naknadno da je farbate belom akrilnom bojom. Tako štedite na vremenu, a i na boji.


Evo kako sam je bojila, malo vukla četlicu ravno, malo tapkala njom po površini da bih popunila ove rupice. Birajte kvalitetnije akrilne boje i šire četkice. Bela akrilna boja se može kupiti na komad i cene variraju. Mislim da za oko 100-200 dinara može da se kupi neka srednja tuba ali nemojte me držati za reč. Ja sam ceo set manjih tuba kupila za 900 dinara.
Nakon što je pripremite za ukrašavanje sakupite sve što vam je potrebno a to su: dekupaž lak/lepak, čista četkica, makaze i naravno salveta po želji.


 2. Isecite salvetu po meri futrole


3. Obavezno razdvojte sve slojeve salvete da bite bili sigurni da vam je u rukama najtanji sloj na kome je print. Greškom sam u ovom slučaju lepila dva sloja misleći da je samo jedan i bilo mi je malo teže jer je bilo deblje, pojavljivali su mi se neki mehurići pa sam ih teško utiskivala.


4. Premažite futrolu tankim slojem laka/lepka
5. Zalepite salvetu veoma oprezno i lagano utapkavajući još laka/lepka četkicom ili mekanim sunđerom.


 6. Ukrasite prvo jednu polovinu pa nakon što se lak potpuno osuši postupak ponovite i na drugoj.


Nove fotrole su veoma pristupačne kao i salvete. Salveta na komad košta 20-30 dinara u pojedinim knjižarama a celo veće pakovanje salveta sa ovom ptičicom sam u DM-u platila nešto oko 150 dinara. Nova futrola za naočare i to sasvim solidna ima da se kupi kod Kineza po ceni od 100-200 dinara.

Da li vam se dopada? Da li ste se nekad bavili dekupažom i imate da podelite sa nama neku korisnu informaciju ili savet? Da li ćete pokušati sami nešto slično?

Puno pozdrava i srećno u vašim budućim kreativnim projektima!

2 коментара:

 1. i ja sam kupila slične salvete u DM (isto ptičice) baš s istom namjerom, ali radila sam ovo bez ljepila za dekupaž, samo uz pomoć akrilnih (dosta često se sa njima zabavljam s ovakvim uradi sam projektima). Ukrašavala sam svašta nešto...torbice, vaze, kutije...ali futrole se nisam sjetila.

  odlično ti je ispalo!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Ivana! Drago mi je ako će ti ovo poslužiti kao inspiracija. :) Zaista u DM-u ima jako lepih dezena. I ja jako volim akrilne boje ali najviše ih koristim kada nešto crtam ili bojim na nakitu od polimerne gline. Dekupaž mi se mnogo dopada a pogledaću i tvoje radove.;)

   Избриши